28
юли

Скандинавски стил – успешнта формула

Скандинавският стил се заражда в началото на миналия век. Той принадлежи на модернизма и съчетава в себе си функционалността, и простотата на формите. Опитвайки се да очовечи материалите той залага на дърво, памук, вълна, кожа в техния естествен вид, използва иновативните технологии и въвежда серийното производство за артикулите от интериора на достъпни цени. Първите златни години на Скандинавският стил са в периода 1930 – 1970 година. Скандинавските интериори се отличават с изключителна чистота на линията и формата, монохромна цветова палитра и пестеливост от към орнаментика и детайли, които дават усещането за лекота, спокойствие и уют.

И все пак, каква е тайната на Скандинавският стил? Защо той стана така актуален и предпочитан през последните години не само у нас, но и по света? Ако искате да научите повече доверете се на опита и професионалните съвети на Десислава Иванова, интериорен дизайнер в АУЛИ студио.

Светлина, повече светлина (Licht, mehr Licht!)

Е казал Гьоте и това безспорно е един от ключовите похвати в Скандинавските интериори, поставян обикновено на първо място, и това е напълно обяснимо. Географското разположение с характерното за тези страни по краткото лято са определили посоката в архитектурата и обзавеждането – да се намери начин естествената дневна светлина да влезе максимално в домовете. Вероятно тези дълги северни зими спомагат да се отчете фактът, че всички в Исландия, Дания, Финландия, Швеция и Норвегия имат абсолютно перфектното жилище (и това го доказват всички блогове и статии за интериорен дизайн). За да постигнете този ефект оставете прозорците открити. Използвайте светли, леки, прозрачни, ажурни, дантелени пердета. Там където има тъмни, плътни или цветни завеси в ярки цветове ги дръжте отворени през деня.

Сн_1

Сн_2

Оставете високи таваните и направете прозорците максимално големи, ако има такава възможност.

Сн_3 My Scandinavian Home

Изкуственото осветление в случая е много важно и е задължително комбинирането на различни светлинни източници – големи полилеи и висящи осветителни тела от всякакъв характер, луни, насочващи спотове, лампиони и настолни лампи.

Сн_4

Сн_5

Материали

Използването на естествени материали и природосъобразният начин на живот e превърнат в култ в тези страни. Дървото присъства навсякъде – подове, мебели, греди на тавана, аксесоари и внася тази неподправена топлина. За подовете обикновено се използва дюшаме, паркет в натурален цвят.

Сн_6 Nordic Design

Или най – често дървените паркетини са боядисани в светли, неутрални цветове. Това съчетано със светли стени и подходящо осветление дава илюзията за по голямо и просторно помещение. По рядко имаме примери за тъмен под, например когато искаме да се подчертае красотата и уникалността на интересен килим, който сме използвали.

7_8 Nordic Design, Wichmann Bendtsen

Корпусните мебелите са от масивно дърво или плоскости и масив, отново в натурален цвят, бяло или в светли цветове.

Сн_9

Сн_10

Цветове и геометрия

Скандинавските интериори се отличават със своята белота. Бяло във всички негови вариации, почти задължителното присъствие на сиво и черно, разнообразено с добре премерени цветни акценти. Геометричните форми стават също изключително популярни през последните години, като се наблюдава засиленото им присъствие в интериора. Те са един от интересните елементи в изчистения Скандинавски интериор.

Сн_11

Сн_12 Interiormagasinet

Сн_13

Сн_14

Сн_15

Текстил

Дамаските и целият домашен текстил, който се използва в интериора е едноцветен, с геометрични или стилизирани мотиви. Отново се предпочитат естествените материи –вълна, памук, коноп, лен и други. Наблюдава се умело съчетаване на декоративни възглавнички, килими, пердета, спално бельо, шалтета, хавлии за баня, което дава завършеност и обединява отделните помещения.

Сн_16

Сн_17 Flodeau

Сн_18

Овладей пространството

Чарът и елегантността на Скандинавските интериори се дължи на абсолютното овладяване на пространството, пълната симбиоза между форма и функция, балансираност на цветовете и много светлина. Това създава усещането за спокойствие, хармония и уют.

Сн_19

В заключение дори и малки, никога не забравяйте да аранжирате подходящо терасите в жилището. Скандинавците не пропускат да ги използват пълноценно почти целогодишно.

 

Сн_20

Публикация: Модерен дом, блог за интериорен дизайн и свежи идеи