27
May

Дизайн след COVID-19

Разпространението на COVID-19 промени живота на всички хора по света много бързо, буквално за часове. Само за няколко месеца трябваше да се научим на коренно различен начин на общуване. Децата, за които беше може би най – трудно да останат в къщи за кратко време започнаха да използват напълно непознати за тях до момента онлайн платформи и стартираха обучение във виртуални класни стаи. Голяма част от хората, преминаха на дистанционна работа от домовете си.

Вероятно всичко това ще даде тласък на едно преосмисляне на ценностите и на това, кои са истински важните неща в живота.

Каква е посоката в която ще се развива интериорният дизайн след COVID-19?

Връзка с природата

Тази тенденция от последните години ще бъде още по силно изразена сега, както за жилищните така и за обществените пространства. Богатото и разнообразно озеленяване е един от начините за справяне със стреса в градската среда.

Интересът към сателитните населени места на големите градове ще се засили и къща макар и с малък двор ще бъде за предпочитане за повечето хора и семейства с деца. Друга алтернатива са комплексите от затворен тип, които също успяват до голяма степен да запазят тази връзка.

Marina Faust

Не на последно място значението на терасите ще бъде преосмислено. Оказа се, че тяхното затваряне или приобщаване към жилището не винаги е най – удачното решение. Дори и малки, балконите могат да се използват ефективно. Аранжирани с различни по размер кашпи, декоративни сандъчета и саксии, те са нашите оазиси в забързаните мегаполиси.

Изграждането на вертикални зелени стени ще набира все по голяма популярност.

Входното антре

Настоящата ситуация доказа, че входното антре е необходима част от жилището, където да оставим връхните си дрехи и обувки, да свалим ръкавици и маски, да оставим чантите с покупки. Важното тук е да се използват подови настилки, които да бъдат лесни за почистване и дезинфекция.

 Pinterest

Работни кътове

Работа от дома, това е новата нормалност днес. Все повече компании ще преосмислят своята фирмена политика в посока на максимално минаване на работа от вкъщи, за сметка на наемането на големи офиси и спестяването на всички съпътстващи разходи. Ако досега обособяването на работен кът не беше задължително условие при изготвянето на един интериорен проект, то сега е на дневен ред. Изборът на правилно място за него е от съществено значение, за да може да ни осигури уединение и ефективност.

Кухнята – сърцето на дома

Този израз не е случаен и настоящата ситуация още веднъж го доказа. Според направени проучвания, това е мястото където хората прекарват най – голяма част от времето си от обявяването на извънредното положение, а и това винаги е била зоната от дома посочвана като любима. Няма нищо по вкусно от домашно приготвената храна с любимите хора. Вниманието при проектирането им, ще бъде насочено в тази посока.

Simon Jacobsen

Библиотеки и мултимедиа

  • Оставането вкъщи ни даде възможност за четене на книги и други любими занимания, за които преди ни беше трудно да намерим време. Библиотеките ще продължат да бъдат едно специално място в домовете ни, наред с обособяването на уютни кътове за четене, където ще се потапяме в тяхната магия. Това вероятно ще доведе до още по внимателното им избиране и проектиране, като материали, цветове и композиция.
  • Извънредната ситуация наложи затварянето на всички културни центрове. В отговор на това голям брой музеи и художествени галерии отвориха врати давайки възможност за виртуални разходки. Театри, опери и циркови трупи пуснаха онлайн безплатно записи на свои постановки и представления. Подбирането на качествена техника и по детайлно проектиране в тази посока на така наречените home theater зони те първа предстои.

Детската стая

До момента при проектирането на детските стаи малко беше подценена възможността да осигурим на децата физическа активност от стаята им. Без да заемат много място шведските стени, въжета за катерене, мрежи или мини катерачни стени биха свършили много добра работа, не само в ситуацията в която ни изправи този вирус.

В заключение всеизвестната максима „домът е моята крепост“ ще продължи да стои на дневен ред и в пълна сила дизайнът във всичките си форми и проявления ще работи в тази посока.

По статията работи: л. арх. Десислава Иванова, основател на AULY design studio