26
Apr

Сивият цвят в интериора

Защо СИВО – както мнозина казват „това е новото бяло в интериора” и защото това е абсолютният хит през последните няколко години.

В тази статия интериорният дизайнер Десислава Иванова от студио за интериорен дизайн АУЛИ обръща поглед към този изтънчен и елегантен цвят, и приложението му в интериора. Асоциираме го най – често с индустриалните среди и за мнозина той е подтискащ и мрачен. Последните години се наблюдава нарастване на използването му в интериорите. Психолозите казват, че това е следствие на тежката икономическа обстановка, която се наблюдава в целия свят.

Най- добре е да се използват различни нюанси на сивото, които имат и различно въздействие върху нас. Топло сиво, което е с жълто и студено сиво със синя база. От там идва и трудността в използването му, защото нюансът който преобладава, дава „температурата” на помещението. В единият случай може да се получи свежа и въздушна, страстна и секси, уютна атмосфера, при използването на светло сиво за стените. Най – често допусканата грешка е при избора на тъмно и студено сиво за стените, тогава въздействието може да бъде депресивно и потискащо. Друга особеност с която трябва да се съобразим е изложението на помещението и неговата архитектура.

Кухнята е мястото където двойката сиво с бяло, една класическа комбинация винаги стои чисто и отваря пространството.

Сн_1

Последната мания сред интериорните дизайнери на запад е използването му за кухненските шкафове и една от тенденциите за 2017 година. При достатъчна височина на помещението прилагането на сиво за тавана дава невероятна дълбочина.

Сн_2

Лофтовете са класически пример за присъствието на този цвят в интериора. Да се подчертае историята и конструкцията на едно помещение е най – добрият начин да стои логично и естествено целият замисъл.

Сн_3

Не се страхувайте да използвате и по тъмно сиво, ако искате да постигнете ефект на изключителен респект и драматизъм, а също и урбанистична визия.

Сн_4

За почитателите на интериорите с класическите или провансалски отенък – не бързайте да отхвърлите сивото от палитрата с цветове, които можете да използвате. За дневната сивият диван е идеалният избор.

Сн_5_6

Перфектното съчетаване на сивото с останалите цветове го прави изключително благодатно и желано в обзавеждането на дома.

Сн_7

Да се определи правилното сиво е невероятно лично и зависи изцяло от характера на собственика. Хладният минимализъм определено не е по вкуса на всеки, използваните ярки цветове се подчертават точно от сивата гама.

Сн_8

В спалнята тази гама може да присъства и чрез шалтета, декоративни възглавници, пуфове и спално бельо.

Сн_9

Ето още един пример за спалня с класически елементи, където са приложени няколко нюанса на сивото. Хармонията и спокойствието, които търсим за това помещение са невероятни благодарение на правилното съчетание на цветовете.

Сн_10

За домашния офис този цвят е изключително подходящ в комбинация с други цветове стимулиращи сетивата и въображението. Кът за почивка – той ни приканва към неделно мързелуване с книга в ръка и уюта, който струи от него е неоспорим… отново в сиво.

Сн_11

Не бързайте да отхвърлите сивото за детската стая, защото този цвят дава невероятен баланс с традиционните използвани цветове.

Сн_12 - Copy

Безспорно използването на сивият цвят в банята не е изненада за никой и постигнатият стилът е неоспорим.

Сн_13

Несъмнено, ако искаме да следваме концепцията на цялото жилище мокрото помещение също трябва да включва този цвят.

Сн_14 - Copy

Примери за използване на различни нюанси сиво, топли и студени.

Сн_15

Сн_16

Използван снимков материал: The Design Sheppard, One Kind Design, Real Simple, HGTV

Публикация: КАК ДА ОБЗАВЕДА, Портал за обзавеждане. Интериор и екстериор