03
Feb

Топ тенденции в интериора за 2017 година

 

Кои са водещите световни тенденции в интериорният дизайн за 2017? За щастие много от така актуалните за изминалата година остават отново в пълна сила, обогатени с нови вълнуващи трендове.

50 нюанса зелено

Безспорно Новата година ще бъде подвластна на този цвят. Нюансите на зеленото започнаха да се прокрадват още преди Pantone Color Institute, да обявят Greenery 15-0343(ябълково зелено, тревисто зелено, зеленина) за свой фаворит за 2017. Дизайнерите и специалистите по колористика обясняват избора с желанието на хората да се слеят с природата. Наистина независимо на кой нюанс се спрете, зеленият цвят би стоял добре както на стената, така също и под формата на акцент във всеки интериор.

1_1_audiophiliacs_com audiophiliacs.com

1_2_blog_claude-cartier_com blog claude-cartier.com

Тъмно синьо

Тъмно сините цветове са тренд, който е продължение на развиващата се морска тема от миналата година. Ако искате да добавите аристократична нотка в дома си, снабдете се с мебели в кралско синьо или поканете морето у дома, боядисвайки някоя от стените.

2_1-UdA_architects UdA architects

2_2_williams_sonoma williams sonoma

Отново сиво

Сиво, сиво и пак сиво, и не защото ни е любим, просто сивият цвят с множеството си нюанси е прекрасно допълнение към всеки един цвят. Фаворит през 2016 в интериора, сивият цвят смело продължава напред и през 2017.

3_1_Heatherly_Design Heatherly Design

3_2_Oblon_Collection_for_Novello Oblon Collection for Novello

Приглушени цветове

Още една тенденция, която ще царува и през тази година. Неутралните цветове са изтънчени и спокойни. Те създават атмосфера на уют и комфорт, а това е усещането, което търсим след забързаният ден.

4_1-PS-architects PS-architects

4_2-Garcia_Cumini_for_Agape Garcia Cumini for Agape

Пеперуди

Пеперудите са един вечен, неподвластен на времето, щастлив мотив в интериорният дизайн и затова не случайно Кристиан Лакроа ги използва за своя тюркоaзен тапет, а Пиеро Форнасети създава неповторимата си серия от ръчно рисувани плочки „Ultime notizie” за Bardelli.

5_1_Sasha_Bikoff Sasha Bikoff

5_2_Bardelli Bardelli

5_3_Auly-studio

Тропически принтове

Темата за джунглата продължава своето развитие и вероятно няма скоро да слезе от подиумите благодарение на Прада, Унгаро и Марк Джейкобс. Интериорният дизайн е подвластен на модната пътека и дизайнерите умело ги включват под формата на оригинални тапети и текстил.

6_1_Studiopepe_for_Spotti_Milano Studiopepe for Spotti Milano

6_2_Style_at_Home Style at Home

Геометрични форми

Всички култури, още от древността са използвали геометричните форми чрез които са пресъздавали стилизирани образи. Независимо дали това са африкански, латино – американски или български мотиви, модернизирани, пречупени през призмата на новото време те могат да бъдат успешният акцент в интериора.

7_Auly фотография Яна Блажева

Текстури

Големите имена в областта на интериорния дизайн са единодушни за възхода на смесването на различни текстури и материи. Свидетели сме на използването на нетрадиционни материали в нетипични области, и това все повече ще се развива. Запазването на световното културно – историческо наследство разкрива огромния потенциал за миксирането на коренно противоположни текстури.

8_NY_fashion-week NY fashion week

Мрамор

Наблюдава се тенденция на връщане на старите традиции и материали, и използването им с един съвременен, нов прочит. От материалите първият избор за 2017 е мраморът, интегриран отново в дизайна на бани, кухни и оформления на холове.

9_1-UdA-architects UdA architects

9_2-interiorzine_ps interiorzine

Бронз и месинг

Бронзът и месингът са други два материала, които ще имат присъствие в интериора през тази година. Ще ги срещнем под формата на различни аксесоари, мебелен обков или в осветителните тела.

10_Bonaldo-by-Alain-Gilles Bonaldo by Alain Gilles

Авангардни осветителни тела

Осветлението отдавна е излязло извън рамките на своята основна функция. През тази година мислете за осветителните тела, като за своеобразен аксесоар на вашия дом. С необичайна форма или с нестандартни размери, те са правилният избор за постигне на поразителен ефект в интериора.

11_1-Studiopepe_for_Spotti_Milano Studiopepe for Spotti Milano

11_2_Auly фотография Яна Блажева

Мебели уникати

Все повече ще започнем да обръщаме поглед към ръчно направените мебели, осветителни тела и аксесоари, както и на тези от антикварните магазини, разказващи истории. Те дават характер на интериора и го правят уникален.

12_Michael J_Lee Design New England Michael J. Lee/Design New England

Hygge или уют по скандинавски

Хююгъ или хуугъ, и не това как се произнася е от значение, а това че се превърна в световен феномен и набира все повече почитатели. Това е скандинавската философия за живот. Създаването на уютна, топла, гостоприемна, спокойна атмосфера у дома, на която да се наслаждаваме всеки ден.

Cozy home. Candles, book and cup of tea istock

публикация: Moderen dom, блог за интериорен дизайн и свежи идеи