05
фев.

Какви са модните тенденции в интериорния дизайн през 2016 година?

На 8ми февруари според китайският календар влизаме в годината на Огнената Червена Маймуна. Според източния хороскоп тя е животно, което обича дома и семейството, и със сигурност ще окаже влияние върху тях.Този астрологичен факт се преплита и с интериорните тенденции през новата година. Ето тълкуването на световните модни направления от интериорния дизайнер Десислава Иванова от AULY студио:

 

Темата за джунглата

Животински принтове и екзотични палми, съчетани с фолклорни мотиви ще бъдат изключително актуални през 2016г. на фона на смели, ярки цветове вдъхновени от културното наследство на Южна Америка, Африка и Ориента.За да постигнете този ефект не забравяйте да включите и живи растения в помещението – декоративни палми, бананово дърво, бамбук, орхидеи.

Фолклорни мотиви

2_Wayfair.co.uk Wayfair.co.uk

Използвайте декоративни възглавници с фолклорни и етно мотиви, различни текстури за отделните повърхности, груби килими от коноп, морска трева, рисувани мебели. Не забравяйте да аранжирате в подходящи съдове кактуси и суколентни видове, които се съчетават перфектно с тази визия.

Естествени материали и неутрални цветове в кухнята

3_SieMatic SieMatic

Все повече се засилва стремежа на хората да живеят в хармония с придодата и околната среда. Това се потвърждава от доминирането на естествени материали и приглушени цветове в дневната и кухнята. Актуални са отново благородните сиви и сиво – кафяви цветове, черно и бяло, светло и тъмно дърво.

Завръщането на ратана

4_habitat habitat

Ратанът триумфално се завръща. През тази година можем да очакваме мебели, осветление и аксесоари от ратан в красиви овални криви до модерни геометрични форми.

Екзотични вкусове

5_Wayfair.co.uk Wayfair.co.uk

Тази тема си има почитатели независимо от това какви са модните тенденнции, но  през 2016 година тя определено ще бъде на дневен ред. Добавянето на ориенталски елементи, мотиви и наситени цветове създава неповторима атмосфера и настроение.

Монохромно

6_1 Marks&Spencer Marks&Spencer

Всички големи световни дизайнери са на мнение, че тази тема е вечна и непреходна. Както казват: „Тенденции идват и си отиват, но винаги има място във всеки сезон за монохромни интериори”. Това е идеалния фон за меките тонове, за повдигане или противопоставяне на по силните цветове и на останалата част от интериора.

6_2

6_3

Изтънчено рециклиране

7_1_2 Atkin and Thyme

Рециклирането и повторното използване е и ще бъде все по важно и приоритетно за повечето компании от различните индустрии. В интериорното проектиране и обзавеждане тази тенденция ще се прояви чрез ръчно изработени и рисувани мебели, аксесоари, осветителни тела, изкуство. Освен това така внасяме индивидуалност и авторски почерк.

Освежена морска тема

8_dailymail.co.uk dailymail.co.uk

Морският стил тази година е разчупен и освежен, като е застъпено използването на синьото в комбинация с червено, раета в различен мащаб за създаване на морско усещане.

Думи и типография

9_1_2 dailymail.co.uk

Тенденцията на типографията е използването на поредица от тематични думи, слогани или въвеждането на отделни букви в по голям мащаб. Ако целим персонализиране на интериора внасянето на фрази, фотографии и изкуството е правилният подход.

Черна неръждаема стомана

10_Samsung Elle Décor_Samsung

Тя е абсолютен хит, от използването и за дръжки и други аксесоари за мебели, до последните дизайнерски линии в домакинските електроуреди.

Rose Quartz & Serenity

11_1 blog.trendin.com

За първи път Pantone Color Institute избира два цвята – Rose Quartz 13-1520 и Serenity 15-3919 за цвят на годината. Двата цвята са с изключително нежно присъствие. Rose Quartz внушава състрадание и чувство на спокойствие. Serenity ни напомня за необятността на синьото небе. Съчетанието на двата цвята ни дава усещането за мир и ред, които са от огромно значение в днешния забързан ден.

Simply White

12_1 HouseBeautiful_ Benjamin Moore

Не можем да пропуснем и Simply White OC-117, цветът за 2016 година според световно известната марка за бои „Benjamin Moore”. Изборът на компанията се базира на сериозно проучване направено в рамките на година в цял свят. Бялото е безспорен фаворит в интериорното обзавеждане през последните години, но неговото присъствие е неоспоримо в почти всички стилове от модната индустрия до интериорният дизайн. Този цвят се свързва с чистота, мир и хармония, ред и спокойствие, комфорт и релаксация.

12_2

публикация: jenite.bg