04
дек.

Цветът на 2016 година според Pantone Color Institute

 „Тенденции 2015 – Марсала” това беше първата ни статия преди по малко от година. Marsala 18-1438 бе цветът избран от Pantone Color Institute, известен със своята система за съответствие на цветовете за цвят на 2015 година.

С огромно нетърпение очаквахме изборът им за предстоящата 2016 година. За първи път институтът избира два цвята – Rose Quartz 13-1520 и Serenity 15-3919. Rose Quartz е с изключително нежно присъствие, внушавайки състрадание и чуство на спокойствие.

Когато погледнем Serenity потъваме в необятността на синьото небе, изпадаме в безтегловност и засилваме чувството за облекчение и спокойствие.  В днешният забързан ден все повече хората търсят психологическото въздействие на цветовете и пресъздаването чрез тях на копнежа ни за хармония, успокоение и сигурност. Двата цвята работят чудесно заедно като топлото, меко излъчване на първия се съчетава с хладното синьо, което от своя страна дава усещане за ред, мир, и релаксация. Преобладаващата комбинация на двата цвята се свързва с традиционните възприятия, повлияни до голяма степен в повечето страни от модната индустрия, а тя дава насока на всички останали сфери на дизайна. Това е и един вид предизвикателство, за различен подход към използване на цветовете, който съвпада с общественото движение за равенство между половете и повишаване комфорта на потребителите с помоща на цветовете.

Институтът предостави осем цветови комбинации, илюстрирайки лесното присъединяване на двата цвята към останалите нюанси на жълто и розово, зелено и лилаво, и към богатите кафяви тонове.


palet_1Pantone Color Institute
palet_2Pantone Color Institute

Публикация: jenite.bg