10
апр.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

 Как да направим своето местенце уникално без да похарчим крупни суми

За никой не е тайна, че обзавеждането на ново жилище или дори само реновирането на една стая може да бъде скъпо начинание и сериозно да натовари семейния бюджет. Започва се пресмятане на евентуалните разходи и лутане в избора.

Кое да предпочетем? Да купим ли нов килим, или да сменим паркета? Какъв цвят да изберем за стените? Какви мебели да купим, а какво да правим старите? А осветителните тела и аксесоарите, които допринасят за завършенноста на интериора…

Следващите 15 хитрини за декориране с възможно най–малко разходи са изпробвани и препоръчани от Десислава Иванова – интериорен дизайнер.

1. Направете план и се придържайте към него.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

Двете прости правила се оказват най–трудни при обзавеждане с рамкиран бюджет. За да сте максимално точни, трябва да имате представа от цените. Ето защо се налага да направите проучване на пазара. Също проверете дали планът, който сте направили, отговаря точно на нуждите, които имате в момента.

2. Направете инвентаризация.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

Огледайте се и вижте с какво разполагате. След което преценето внимателно кое може да остане и да се впише в новото обзавеждане и с какво ще се разделите. Понякога леко освежаване на старите мебели или претапициране на дивана е достатъчно и не е за пренебрегване.

3. Пазарувайте “Second Hand”.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

Магазините втора употреба са отлично решение, ако искаме да спестим малко пари. У нас все още не е навлязла разпродажбата под формата на познатата навън “garage sale”, но онлайн може да подберете изключително добри неща на ниски цени.

4. Цената не трябва да бъде приоритет.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

Не бива да пазарувате единствено според цената. Убедете се, че качеството си заслужава и че наистина имате нужда от този предмет. В противен случай рискувате да се затрупате с вещи, които са безполезни.

5. Преценка на пространството.

Опитайте се да разберете правилно мястото, с което разполагате. Измерете помещението и направете скица. Така ще можете да пазарувате мебели, които да се вместят в стаята.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

6. Намерете своя стил.

Изберете стил и се придържайте към него. Това ще ви улесни в пазаруването и ще ви бъде от полза да държите бюджета под контрол.

7. Рециклиране и повторна употреба.

Опитайте да бъдете комбинативни. Старите дрехи могат да се използват за почистване или за покриване на мебелите с тях, вместо да купувате стреч фолио и други материали за опаковане.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

8. Направете си сами.

Бъдете креативни и не се страхувайте да експериментирате. Много от дейностите по един ремонт могат да се свършат от самите вас. По темата има вече много предавания по наши и чужди ТВ канали, онлайн също можете да откриете много информация и идеи.

9. Три е вълшебно число.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

Всяка стая се нуждае от фокусна точка. Ако нямате такава, окото се привлича най–лесно от изкуство на стената. Сложете един триптих и стаята приема нов облик. Такова трио може да си закупите или да си направите сами. Свалете от интернет изображение, което ви харесва, принтирайте го в голям формат, отрежете го на три части и поставете в рамки.

10. Създайте илюзия.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

За да направите помещението да изглежда по-голямо, отколкото е в действителност, сложете възможно най–големия килим. Неутралните цветове, огледалата и огромният килим създават илюзия за по-просторна стая.

11. Малкото е повече.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

Запълването на рафтовете с множество дрънкулки внушава усещане за безпорядък. Създайте минималистичен изглед. Групирайте по няколко от книгите, които имате, използвайте вази с различна височина и други декоративни предмети, които са от значение за вас.

12. Усет за драма.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

Боядисайте една от стените в тъмен цвят, сложете интересна мазилка или изберете релефен тапет. Текстурното акцентиране на стената зад таблата на леглото стопля стаята и придава изискан стил. Освежаването на само една от стените спестява време и пари.

13. Не украсявайте всичко наведнъж.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

Опитайте се да подредите по приоритет дейностите и нещата, които трябва да свършите. Понякога трябват малко време или пари, за да намерим точната картина за стената.

14. Еклектичен микс.

Ако ви се струва трудно да комбинирате различни цветове, използвайте неутралната гама. Съчетаването на различни нюанси на бялото, сивото и бежавото освобождава място за миксиране на различни стилове, а това е една от съвременните тенденции в интериорния дизайн.

15 хитрини за нискобюджетна промяна на дома

15. Наемете си интериорен дизайнер.

Ако ви предстои цялостен ремонт или обзавеждане на ново жилище, е най–добре да се обърнете към интериорен дизайнер. Това ще ви предпази от неизбежното допускане на грешки и ще ви спести време и пари. Промяната на електро и ВиК инсталации, конструктивните промени, преразпределяне на пространството, окабеляване за интернет, телевизия и друго озвучаване са тежки задачи за неспециалист.

Публикация: jenite.bg

Статията е публикувана в сп. НАШ ДОМ – Сезонът на ремонтите 7/2015г. – стр.3