13
дек.

GREENERY цветът на 2017 според PANTONE

 

В края на миналата седмица Pantone Color Institute, известен със своята система за съответствие на цветовете, обявиха своя цвят за 2017 година – Greenery 15-0343. Изборът за цвят на годината е символична селекция, отражение на това което виждаме, което се случва в глобален план на нашата планета, израз на настроенията и нагласите ни.

1

Greenery е цвят, който е освежаващ и съживяващ, символ на раждането, на новото начало. Това е жълто – зелен цвят, който свързваме с първите дни на пролетта, със свежия въздух, който вдишваме когато сме навън сред природата, с аромата на истинската узряла на слънце храна.

Зеленият цвят сам по себе си има изключително положително влияние върху психиката, освобождава и обновява, зарежда с оптимизъм и дава усещане за хармония. Леатрис Ейземан, изпълнителен директор на института, обявена за цветовия гуру на Америка обяснява избора на Greenery с копнежа на хората на фона на сложната обществена и политическа обстановка. Това е удовлетворяване на нарастващото желание за подмладяване и съживяване, символ на търсеното свързване с природата.

2

Стресът и забързаният начин на живот ни карат все повече да търсим начин да избягаме от големия град и да се потопим в естествените цветове на майката природа. Това желание се отразява на всички елементи и изразни средства от ежедневието ни – чрез градоустройството, архитектурата, бита и дизайнерски решения в световен мащаб. Този свеж цвят може да бъде чудесен акцент в интериора. Мебелите в тaзи тоналност правят дома изключително уютен, спокоен и релаксиращ, а на офиса дават една хармонична атмосфера.

3

Ако искате да включите този цвят в дома си, можете да го направите като подберете и комбинирате подходящи аксесоари: свещи, рамки за снимки, вази, подноси и купи, прибори за хранене, покривки, салфетки, спално бельо, шалтета и хавлии. Бъдете внимателни, защото границата между това да използвате цвят за акцент и да преситите интериора с него е много тънка. Придържайте се към максимата – малкото е повече.

Следете нашите публикации, ако искате да сте в крак с интериорните тенденции и не се колебайте да се свържете с дизайнерите на АУЛИ студио, ако имате нужда от професионално интериорно проектиране.

По статията работи: Десислава Иванова, интериорен дизайнер в АУЛИ студио. Снимков материал: Pantone Color Institute, Pinterest

Публикация: Grandecor.bg