09
дек.

PANTONE 18-3838 Ultra Violet – цвят на годината за 2018

 

 

Pantone Color Institute, известен със своята система за съответствие на цветовете, обяви своя цвят за 2018 година – PANTONE 18-3838 Ultra Violet . Огромна изненада или очакван избор?

 

 Pantone

Pantone Color Institute е консултантска услуга в рамките на Pantone, която прогнозира глобалните тенденции в цветовете и съветва компаниите да взимат най – правилните решения за цвета на своите марки или продукти. Институтът е признат по цял свят, като водещ източник на информация за цветовете, чрез сезонни прогнози за тенденциите, персонализирано цветово развитие и препоръки за палитри за продукти и корпоративна идентичност. Големите брандове със световни марки използват силата на психологията и емоционалното въздействие на цветовете в своята стратегия за дизайн. В глобален мащаб хората осъзнават способността си да предават дълбоки послания чрез цветовете. За дизайнерите и търговците, те са неизчерпаем извор на вдъхновение. Изборът на „Цвят на годината“ е един момент във времето, който осигурява стратегическа насоченост към света на тенденциите и дизайна, отразявайки целогодишната работа на института.

 Elle Decor

Драматичен, мистичен, оригинален, сложен и съзерцателен, провокативен, енигматичен, интригуващ, символизиращ отвъдното и необятното, с поглед в бъдещето – това е Ултра Виолет.

Какво да очакваме от този цвят през 2018?

Бъдещето е … Лилаво, казва Ванеса Фридман в своята статия в Ню Йорк Таймс.

Леатрис Айземан изпълнителен директор на Pantone Color Institute споделя, че това е бил любим цвят на архитекта Франк Лойд Райт. Също така, музикалните икони Принс, Дейвид Бауи и Джими Хендрикс внесоха нюанси на Ultra Violet в челните редици на западната поп култура, като личен израз на тяхната индивидуалност. Пако Рабан го увековечи създавайки своя едноимен парфюм – Ultraviolet. Кристалите на камъка аметист, които представляват виолетов или синьо – лилав кварц са неразделна част от центровете за релаксация и СПА зоните.

 Elle Decor

Лилавото има тенденция да навлиза в модата през определени периоди на важни повратни точки в историята и в размирно време често е, търсеното средство за художествено изразяване. Както в модата, така и в интериорният дизайн този цвят дава изключителна сила, дълбочина и чудесно се съчетава с цветове от топлата и студената палитра.

По статията работи: Десислава Иванова, интериорен дизайнер в АУЛИ студио.

Публикация: Artcafe.bg